Vlooien

Vlooien zijn kleine, bruinzwarte insecten die zich nestelen op warme plekken, zoals (tijdelijk) in de vacht van huisdieren of op warme plekjes in huis. Het zijn bloed zuigende parasieten, wat inhoudt dat ze zich voeden met het bloed van andere dieren (of mensen). Zonder dit bloed leeft een vlo maar enkele dagen. Eenmaal in de vacht van een gastheer leeft een volwassen vlo gemiddeld een maand.

Van ei naar vlo

Wanneer zij een warm plekje gevonden hebben, gaan zij snel over tot het zuigen van bloed en direct daarna beginnen ze met het leggen van eitjes, ook wel neten genoemd. Deze zijn wit, heel klein en glad en glijden zodoende vrijwel direct van de vacht van het dier af. Dagelijks legt een vlo zo’n 20 tot 50 eitjes. Na een paar dagen komt uit het eitje een larve. Vlooienlarven zijn hele kleine onvolgroeide vlooien die zich graag verschansen in donkere hoekjes en kiertjes. De larve maakt een aantal vervellingen door en spint vervolgens een cocon, waarin het verpopt tot vlo. In deze cocon kan de vlo nog maanden leven alvorens hij eruit komt en op zoek zal gaan naar een gastheer.

Hondenvlooien, kattenvlooien en mensenvlooien

Er bestaan vele verschillende soorten vlooien, maar in Nederland komt de kattenvlo het meest voor. Mensenvlooien en hondenvlooien zijn inmiddels zeer zeldzaam hier. Anders dan de naam doet vermoeden is het ook de kattenvlo die voornamelijk voorkomt bij honden. Deze vlooien zijn tussen de 1 en 3 millimeter groot, soms iets groter, en kunnen flinke sprongen maken (tot wel 90 cm). Normaal gesproken zal de vlo de voorkeur geven aan de warme, harige huid van een dier (kat, hond, konijn, fret, noem maar op..), slechts bij gebrek hieraan zal de vlo overspringen naar mensen. De vlo kan daar echter niet blijven om te leven.

Vlooien; jeuk, lintworm en vlooienallergie

Uw huisdier en u kunnen de nodige last ondervinden van de bijtende vlooien. Wanneer een mens gebeten wordt brengt dat geen gevaren met zich mee. De beten jeuken echter wel en in sommige gevallen kunnen deze zelfs pijn doen.

Voor uw huisdier zijn vlooien echt hinderlijk en hun aanwezigheid leidt vaak tot de nodige rusteloosheid bij het dier. De vlooienbeten jeuken erg en kunnen ook pijnlijk zijn.

Er  bestaat kans dat uw huisdier besmet raakt met een lintworm. Vlooien kunnen namelijk eitjes van de lintworm bij zich dragen. Zodra uw huisdier zo’n besmette vlo opeet, kan er een lintworm ontstaan. Deze kan ook op kinderen overgebracht worden. Het is daarom ook aan te raden uw huisdier te ontwormen nadat de vlooien bestreden zijn bij het dier.

Ook bestaat de kans dat uw huisdier een vlooienallergie oploopt. De vlo spuit tijdens het bijten een beetje speeksel in de huid en het kan zijn dat uw huisdier daar overgevoelig voor is. In dat geval treedt na een paar keer gebeten te zijn een allergische reactie op. Het dier krijgt overal jeuk waar het eerder al gebeten is en begint enorm te jeuken, krabben en bijten. Een enkele vlooienbeet kan dan wekenlang jeuk veroorzaken!

Vlooien kunnen daarnaast bloedarmoede bij puppies veroorzaken.

Vlooien-teken bestrijding is zeer belangrijk, zowel voor u als uw hond.

Copyright 2012 hondknippen.nl - Hondentrimsalon Graciël
Website ontwerp: Zuidmedia